Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Orasul de odinioara III

with 2 comments

Este doar o continuare a primelor doua articole – I si II.

Asadar am facut gasca si am continuat explorarea griului oras, atat de hulit de toti cei care nu au nici cea mai mica idee despre ce a insemnat Bucurestiul odinioara. Ziua de sambata a fost dedicata in mare parte, zonei Filaret – Parcul Carol. Am inceput excursia lenes, la The Ark cu o lansare de carte gazduita de Ordinul Arhitectilor din Romania – „Castelul Peles. Expresia fenomenului istorisit de influenta germana”, autor Ruxandra Beldiman. Inca nu am apucat sa o citesc pe toata insa merita sa fie in biblioteca daca esti pasionat de un alt fel de arhitectura.

La o aruncatura de bat, e Carol. Sau Libertatii, cum a fost cunoscut foarte multi ani. Numele dat parcului nu e deloc o intamplare ci e o intr-o legatura directa cu istoria acelor imprejurimi. Daca incepi vizita de jos, de langa fantana cu mozaic, te vei opri intaia oara la Muzeul National Tehnic. Muzeul a fost fondat în 1909 de inginerul Dimitrie Leonida (1883 – 1965) având ca model Muzeul Tehnic din Munchen (1903), vizitat de Leonida în perioada studiilor universitare efectuate la Politehnica din Charlottenburg (1903 – 1908), lânga Berlin.

În 1908 Dimitrie Leonida întemeiaza prima scoala de electricieni şi mecanici din România. Cu elevii sai, profesorul Leonida a strâns primele piese care vor constitui nucleul viitorului muzeu (1909). Ceea ce deosebeste acest muzeu de altele cu acelaşi profil este caracterul sau pronuntat didactic, fondatorul dorind sa fie o scoala a scolilor, unde oricine poate vedea sau actiona mecanisme care ilustreaza legile mecanicii, ale electricitatii şi magnetismului. În 1928 muzeul a fost adapostit într-unul din pavilioanele existente în parcul Carol I, iar din 1935 în actuala cladire. Asa cum spuneam, muzeul este amplasat într-o zona ce reprezinta un punct de atractie turistica. Iata câteva din monumentele tehnice din vecinatate:

 • Gara Filaret, de unde în 1869 s-a inaugurat prima cale ferata din România
 • Uzina electrica Filaretc onstruita în 1906 – 1908. Cladirea este asemanatoare celor din zona orasului Lille din Franta şi este în evidenta patrimoniului tehnic national
 • Fântâna arteziana cu zodiac (1934), aflata la intrarea în parc, construita în timpul lui Nicolae G. Caranfil, fost director general la societatea de Gaz şi Electricitate
 • O alee cu tei seculari duce la Monumentul Eroului Necunoscut strajuit de patru tunuri folosite în primul razboi mondial. Monumentul a fost amenajat în acest loc în 1923, mutat la Marasesti în 1962 şi a revenit la vechiul amplasament în 1992
 • Teatrul în aer liber „Arenele Romane”, construit de ing. Elie Radu cu 4500 locuri, similar unor teatre din Italia
 • În apropierea Arenelor Romane se afla doua fântâni monumentale, din piatra placata cu marmura, una construita în 1870 de George Cantacuzino, primarul capitalei (motiv pentru care prin votul consiliului municipal din 8 august 1969 îi poarta numele) şi o alta construita în 1906 cu prilejul organizarii parcului (cunoscuta sub denumirea de Fântâna Minelor şi Carierelor)
 • Primul pod din beton armat (1906) construit de Gogu Constantinescu întemeietorul sonicitatii
 • Turnul lui Tepes de unde fizicianul Emil Giurgea, cu aparatura adusa din Franta, pe cheltuiala proprie, realiza transmisiui radiotelegrafice (1914) [sursa]

Un bilet la MNT are pretul de 3 lei intreg sau 1,5 redus pentru studenti, pensionari ori elevi. Eu am fost fericit ca m-am minunat cat sint de nestiutor in schimbul unei sume asa de mici. Desigur, eu sint atehnic. Pentru cei pasionati insa (jumatatea mea mai buna, spre exemplu) este paradis acolo. Ziua avea insa a continua cu inca o destinatie de exceptie… Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cladirea este absolut fantastica, chiar daca sta sa cada. Arhitectura ei e de o splendoare rara. De ajuns e simplu: pe Bvd Lascar Catargiu, ex Ana Ipatescu. Si daca vrei sa n-o ratezi, e fix vis a vis de cea mai urata cladire de pe bulevard, cea a unei sectii de politie, o cladire oribila de sticla, amplasata intre unele din cele mai frumoase case ale Bucurestilor. 5 lei te costa daca vrei sa participi la o prezentare de planetariu si inca 5 daca vrei sa urci pe terasa pentru a te uita la cate-n luna si-n stele.

Organizarea este un dezastru absolut, locurile limitate (maxim 40), inca nu exista planetariu iar sala de proiectie este un hol. Cel care prezinta insa, pare tatal lui Seinfeld. Omul e genial. Si spun sincer. Daca la inceput eram super iritat de haosul de acolo, in numai 3 minute omul m-a facut sa cred ca am ajuns la un spectacol de stand up. Ce vreau sa spun este ca prezentatorul a fost de mare exceptie. Iar informatiile pe care le-a oferit audientei au fost de mare valoare. Parerea mea. Si ca sa trec peste subiectivismul meu, mai multe detalii sint pe site-ul oficial.

Cam atat acum, insa plimbarea va continua 🙂

Reclame

Written by Teiucul

martie 18, 2012 la 21:49

Publicat în Hobby

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Frumos…alergam ca bezmeticii prin capitalele lumii dar pt a noastra nu avem nici timp, nici chef…ca deh, e aci, o ” vedem” mereu, dar niciodata nu o observam asa cum trebuie.

  Monica Abed

  martie 18, 2012 at 22:39

 2. Din pacate e corect ce spui 🙂 De aici si „obsesia” noastra de a ne descoperi orasul

  Teiucul

  martie 18, 2012 at 22:42


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: