Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Siviul si interviul

with 3 comments

Probabil pentru ca-s oleaca mai in etate.

Posibil si pentru faptul ca oi fi reusit sa fac macar un lucru bun de-a lungul vietii profesionale, exista o seama de oameni dragi care ma bucura si flateaza cu increderea lor, rugandu-ma sa le fiu alaturi in incercarea de a-si gasi un job. Din pacate pentru locul in care traim, din ce in ce mai des si din ce in ce mai multi. Dintr-un respect neconditionat pentru acesti oameni, am decis sa-mi fac publice cateva ganduri fara noima.

Si ca sa nu avem vorbe la divort, precizez din capul locului cateva chestiuni importante. Nu sint vreo persoana ce emite pretentii despre detinerea adevarului absolut. Nu reprezint vreo opinie fundamentata in urma unei cercetari calitative, pe baza vreunei serii de focus grupuri. Nu emit pareri docte din spatele vreunei firme de recrutare ori din papucii vreunui angajator. Cele ce urmeaza reprezinta strict o parere personala, izvorata exclusiv din propria experienta. Asadar:

CAUZA

In general, cineva poate ajunge sa-si caute o slujba in urma a doua actiuni: demisie ori demitere.

Demisia, ipotetic cel mai fericit din cele doua, este un act unilateral de vointa prin care angajatul isi exercita dreptul de a nu mai dori sa continue CIM la locul angajarii. Demisia nu face obiectul vreunei aprobari speciale insa trebuie sa se supuna prevederilor Codului Muncii.

Demiterea poate fi cauzata de multe circumstante, astazi insa ma voi rezuma la demiterile generate de asa numitele „restructurari”. Ca sa nu intru intr-o descriere prelungita a paragrafelor ce fac referire la acest eveniment, ma rezum doar la a spune ca sint extrem de multe cazurile in care angajatorii fac „abuz de putere”, calcand in picioare orice norma de bun simt, nu mai spun de lege. Deci, as sugera o atentie sporita asupra acestui capitol.

MOMENT

Asadar, se ajunge la momentul in care un om se trezeste in mijlocul campului (muncii), izbit in piept de un ger ce suiera a pustiu. Nici o poteca, nici un drum, nici o luminita in zare. Singur. Din pacate, de cele mai multe ori. De aceea, indiferent de cat de sigur se simte cineva de o pozitie/functie/job, as indrazni sa indemn ca acel om sa-si aminteasca de zicerea: „sint pline cimitirele de oameni de neinlocuit”

Mai pe scurt, dupa mintea mea, e bine ca un profesionist sa aiba MEREU un CV adus la zi. Nu strica nici lectura lucrarilor de specialitate si nici discutii dedicate subiectului „cum sa arate un CV”? Dar o scrisoare de intentie?!? Recomand cu tarie si construirea unui profil complet pe LnkedIn.

PREINTERVIU

Aici am sa fiu extrem de succint. Cata vreme cineva doreste sa-si gaseasca un job, nu ar trebui sa existe jena, lene ori rusinea de a cerceta, discuta ori intreba pe oricine in jurul sau, despre orice eventuala disponibilitate in domeniul sau de expertiza. A MUNCI sau A-TI DORI SA MUNCESTI nu are cum sa existe in aceeasi fraza cu rusinea, jena ori lenea.

INTERVIU

Personal cred ca interviul in vederea angajarii este cea mai grea vanzare de care ne putem lovi in viata. Vanzarea proprie. A propriilor performante. A propriilor realizari. A principiilor in care credem. A experientei. A expertizei.

O singura conditie trebuie indeplinita, cred. Vanzarea sa fie pe limba si pe intelesul celui din fata noastra. Altfel, totul e pierdut. Iar raspunsul default va fi: „sinteti overqualified pentru acest job. Multumim!”

POST INTERVIU

Continua. Nu crede pe nimeni. Nu spera. Nu-ti face iluzii. Continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

REALITATI

 • Nu astepta feedback. In 99% din cazuri – din pacate – acesta nu-ti va fi oferit.
 • Nu-ti face iluzii ca va avea cineva disponibilitatea de a-ti explica de ce nu ai fost admis in etapa urmatoare
 • Nu te intreba ce ai gresit. Nu o sa-ti raspunda nimeni. Gaseste-l singur!
 • Continua
 • Nu-ti construi nici un fel de speranta, asteptare ori scenariu. Nu se va implini
 • Sa crezi ca te-ai angajat doar dupa semnarea contractului. Pana atunci, NIMIC nu e sigur
 • Nu te uita la site-urile de recrutare ca la icoane. Au ajuns doar niste forme fara fond
 • Chiar daca ti se va spune ca tinuta pentru interviu poate fi casual, mergi imbracat business
 • Indiferent de PR, citeste mult despre locul in care vei merge la interviu – gardul, leopardul…

Si ar mai fi cateva de spus…

Anunțuri

Written by Teiucul

Februarie 1, 2012 la 00:07

Publicat în Hobby

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Si cum iti spuneam, printre altele trebuie sa stam de vorba.

  chitzy

  Februarie 1, 2012 at 22:24

 2. Ma, tu la realitati parca ai descrie o intilnire amoroasa :)) articolul e bun, dar e ca virful de iceberg: lucrurile sint mult mai complicate decit le descrii tu aici.
  ps desprefirme.com e bibliografie obligatorie

  miorlau

  Februarie 2, 2012 at 08:35

 3. Miorlaule, sa stii ca ma gandeam la tine cand scriam articolul 😉 Absolut de acord cu tine, ce e aici e chiar si mai putin decat un varf de iceberg.

  desprefirme e clar un MUST HAVE 🙂 Cat despre experienta unui angajator, tu stii mai bine ca multi de ce te lovesti 😉

  Teiucul

  Februarie 2, 2012 at 08:45


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: