Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Circuitul banilor in natura

with 4 comments

Azi, despre reciclare. Reciclare selectiva, sa fiu mai precis. Asadar, exista o lege care spune cateva lucruri despre taxa de timbru verde. Pe scurt: orice aparatura electronica, poarta o taxa de timbru verde platita de consumatori. Valoarea este diferita, in functie de diverse criterii – am impresia ca pleaca de la 5 lei/unitate vanduta.

Retailerii, magazinele, care comercializeaza astfel de produse au doar rol de colectori, in cazul in care nu isi asuma ei insisi rolul de „ecologi”. Deci, in cele mai multe cazuri, magazinul colecteaza taxa si o varsa intr-un cont special, conform legislatiei. Acesti bani vor pleca spre conturile unor terte entitati care au statutul legal de „ecologisti”. Din nou, in multe cazuri, este vorba de ONG-uri non-profit. Dar astazi pun in discutie Romprest care nu este un ONG ci un SC, cu o activitate clara. Pe langa aceasta insa, primeste legal si parte din aceasta taxa de timbru verde.

In schimbul banilor virati, primitorul trebuie sa deruleze actiuni menite a educa publicul larg in a respecta diverse norme ecologice – reciclarea selectiva, spre exemplu. Deci nu tu un obiectiv clar, o mentiune clara a banilor ce trebuie cheltuiti, nu tu o masurare a rezultatelor actiunilor, samd. Dar nu asta e important! Revenind la oile noastre: e in aer la T,V o intreaga campanie pentru reciclarea selectiva, derulata de Romprest.

Cum ar veni: vine porcoiul de bani in conturi. Trebuie sa facem ceva. Sunam agentia. Dam brief. Facem pitch. Alegem. Cheltuim pe productia spotului. Cheltuim ENORM pe difuzare in toate mediile de comunicare. Facem licitatie pentru recipientele de colectare. Cheltuim pe instalarea in puncte de maxim trafic. Ca sa aflam zonele de amplasare, facem cercetare. Cheltuim. Vine puhoiul de oameni bine crescuti. Oameni care isi iubesc orasul. Care ajung la recipiente cu 3-4-5 pungi deferite. Si citesc: hartie, plastic, aluminiu. Si se conformeaza. Si le indeasa cu grija… Si vine seara. Vine masina de gunoi.

Recipientele sint golite in aceeasi bena. Pai nu e bine?

Reclame

Written by Teiucul

Ianuarie 29, 2012 la 17:51

Publicat în Insemnari Elucubrante

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Paie de vis…as zice.I-am intrebat intr-o zi pe niste colectori pt ce mai exista containere separate daca ei le pun pe toate la un loc…Raspuns : ” Pai nu, doamna…ca le ducem la un centru unde sunt selectate!”
  !@#$%^&*()$%^&*(=+ le-as fi zis eu dar cica nu-i frumos….

  Monique

  Ianuarie 29, 2012 at 18:44

 2. Neste bajesti, Monique!

  Teiucul

  Ianuarie 29, 2012 at 22:08

 3. Unii mai dajtepti…altii mai putin sau deloc 😉

  Monique

  Ianuarie 29, 2012 at 23:13

 4. Recipientele sint golite in aceeasi bena. Pai nu e bine?

  Ba , e numai de bine 😆

  Moniq, acelasi raspuns l-am primit si eu

  O fi de bine?

  Roxana

  Ianuarie 31, 2012 at 20:13


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: