Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Zimbraria Neagra Bucsani

with 11 comments

Pe scurt: inspirati de doi dragi pretini care tocmai se intorsera de la zimbrii din Hateg, am dat o fuga pana la Bucsani sa vedem si noi un zimbru de aproape… Pe lung, in cele de mai jos:

„Zimbrăria Neagra ”din cadrul Ocolului silvic Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, este situată la mai puţin de 100 de kilometri de Bucureşti şi la 30 de kilometri de Târgovişte.

În Rezervaţia Neagra sunt acum 35 de zimbri, 16 masculi şi 19 femele, ce trăiesc pe 162 de hectare de pădure. Toate cele 36 de animale au fost botezate cu nume care încep cu „RO”. La sfârşitul anului 2009, zimbrăria s-a îmbogăţit cu patru noi exemplare. Născut în iunie 1986, Rociu este cel mai vârstnic zimbru. Alţi zimbri poartă nume ca : Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta şi chiar „Robokap”.

Zimbrăria Neagra s-a înfiinţat în 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. În 1983, au fost aduşi la Bucşani 18 zimbrii din ţară, dar şi câteva exemplare din străinătate. „După 1995, scopul zimbrăriei noastre a fost de înmulţire şi transfer al zimbrilor către celelalte rezervaţii.

PUTERNIC. -. „La maturitate, după 7-8 ani, zimbrul cântăreşte aproape o tonă, o tonă şi o sută de kilograme, femela în jur de patru, cinci, până la 600 de kg.
Chiar dacă trăieşte în captivitate, zimbrul este un animal mândru şi sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni.

TARIFE – Biletul de intrare în rezervaţie este de doar 3 lei, iar cea mai bună oră de vizită este dimineaţa, pe la ora 10, când zimbri vin să mănânce suplimentele de hrană. Pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în natură, în apropierea zimbrilor, pot închiria o cabană de 12 locuri chiar lângă rezervaţie, pentru doar 500 de lei pe noapte.

Pe timpul iernii, zimbrul nu se mai poate hrăni singur în totalitate: „Deja s-a învăţat cu ajutorul din partea omului, iar pădurile nu mai sunt virgine, ca altădată”. „Vizitatorii sosesc mai ales la sfârşit de săptămână. În aceste zile -vinerea, sâmbăta şi duminica – vin în medie 70 de turişti, care pleacă cu amintiri frumoase. România are patru rezervaţii de zimbri

Zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României în secolul 19, datorită vânării lui în exces şi a scăderii drastice a fondului forestier. În 1958, ţara noastră a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervaţia de la Haţeg. În afară de Haţeg şi Bucşani, în România mai sunt două rezervaţii de zimbri: la Dragoş Vodă (Neamţ) şi la Vama Buzăului (Braşov). În Neamţ se intenţionează punerea în libertate a zimbrilor, însă pe timpul iernii aceştia vor fi hrăniţi de către oameni.

UTIL PENTRU TURIŞTI!

TRASEU. Din Bucureşti, se poate ajunge la Bucşani prin Buftea, Butimanu, Bilciureşti, Băleni sau pe drumul spre Târgovişte.

COSTURI. Intrarea în zimbrărie costă 3 lei, iar cabana de lângă rezervaţie, cu 12 locuri de cazare, poate fi închiriată cu 500 de lei pe seară.

Merită efortul de a petrece o zi în mijlocul naturii, pentru a admira aceste puternice animale sălbatice!!!

Ocolul Silvic Bucşani

http://www.bucsani.ro/bucsani-zimbr%C4%83ria-neagra-buc%C5%9Fani-204.html

Written by Teiucul

octombrie 9, 2011 la 22:18

Publicat în Hobby

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ce mistooo! Mersi de idee, duminica vitoare dam si noi o fuga sa-i vedem.
  Fotopoze nu-i?

  Asterix

  octombrie 9, 2011 at 22:25

 2. Hehehe, seara buna! Avem si fotopoze dar nu apucaram sa le dam pe jos 😉

  Teiucul

  octombrie 9, 2011 at 22:29

 3. Pai da, ne plimbam asa pe ascuns fara sa dam zvon de dinainte 😀 Las’ ca ma duc si eu si nu va spun.

  chitzy

  octombrie 10, 2011 at 14:38

 4. Sa traiesti, Chitzy! Nu facem noi din astea, sa stii! Am dat o fuga pana aci – http://www.european-heritage.ro/produse.php iar la intoarcere ne-am amintit de zimbrii…

  Teiucul

  octombrie 10, 2011 at 22:26

 5. Inteleg si eu sa mergeti pe burticica cind cel mai ieftin produs, chiar aproape gratis, este asta: http://www.european-heritage.ro/produse_Decora%C5%A3iuni_Diverse_1,29.html

  Asterix

  octombrie 11, 2011 at 11:08

 6. Daca Teiucul nu se supara, am scris prin luna august un articol despre aceasta zimbrarie. Am avut norocul atunci sa vad 3 zimbri masculi veniti la adapatoare. Altii n-au avut acelasi noroc (au stat si doua ore si tot n-a aparut niciun zimbru).
  Ce a uitat Teiucul sa mentioneze este drumul foarte prost pana acolo si faptul ca nimeni nu stie cum se poate ajunge la zimbrarie (trebuie sa intrebati din loc in loc satenii si din aproape in aproape o sa reusiti…) 🙂
  http://www.florinbad.com/2011/08/rezervatia-de-zimbri-neagra-din-bucsani.html

  florinbad

  octombrie 11, 2011 at 20:49

 7. florinbad, teiucul nu a mai mentionat un lucru, a mers cu elicopterul, asa ca a gasit locul din prima si nici nu a avut probleme cu soseaua. el doar se da modest 😉

  Asterix

  noiembrie 3, 2011 at 20:33

 8. 😆 😆 😆

  Teiucul

  noiembrie 6, 2011 at 10:21

 9. Zimbul era o specie disparuta In Romania. In 1958, pe o suprafata de cca 40 ha a fost amenajata o zimbrarie, fiind importata o pereche de zimbri din Polonia. Peste cinci-sase ani a mai fost adusa o femela, astfel ca peste zece ani, prin inmultire, la Hateg erau 12 zimbri. Ulterior, de la zimbraria de la Hateg au fost dusi zimbri si in alte locuri din tara. Ceea ce stiu este ca in toata lumea, aceasta specie numara cca trei mii de exemplare. Spre rusinea mea, inca nu am vazut zimbrii decat in poze!

  Nea Costache

  noiembrie 22, 2011 at 17:36

 10. Buna dimineata!
  mai traiti, frumosilor? 😛

  Roxana

  noiembrie 28, 2011 at 06:07

 11. […] Marul, Napocel, Nice, Dragos, Otilia, Julien, Lusio, Pato Basil,Pisicaru,  Rhenus, Roscata, Sburlea, Semafor, Tink3rbe11, Turistclujan, Umograf, Vacitim, Viorel,  si multi alti cititoi si vizitatori […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: