Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Cetatea Luminii

leave a comment »

Atunci cand cineva rosteste o vorba despre francmasonerie, cei din jur tresar. Fie ca stiu exact despre ce e vorba, fie ca au auzit ca e ceva rau ori fie habar nu au detaliile insa cuvantul a starnit curiozitatea. Personal, prefer intotdeauna curiozitatea… Inseamna o minte vie, o permanenta cautare si autoeducare, o lipsa acuta de prejudecati, un progres continuu, in fond.

Unii spun asa: Francmasoneria este o organizaţie secretă, o perfidă conspiraţie mondială cu scopuri malefice ascunse (singura organizaţie politică ce foloseşte în rău energiile naturii, prin ritualuri de magie neagră şi prin invocarea forţei Satanei), care urmăreşte să stăpânească într-un mod tiranic oamenii acestei planete (consideraţi simple animale cu faţă umană), prin instaurarea până la sfârşitul secolului a unei aşa zise Noi Ordini Mondiale, în realitate noul haos al Satanei.

Altii, usor diferit amintind si de istoria acestor meleaguri:

Francmasoneria (sau „masoneria“), ca instituție, este un ordin inițiatic ai cărei membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale (și in unele cazuri chiar politice), prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, de credința într-o „ființă supremă“, un „Mare Arhitect al Universului“. Organizațiile masonice, prezente în majoritatea țărilor, se regăsesc sub forma obediențelor autonome, ele însele compuse din loji albastre (zise și ateliere) de câte 7-50 de persoane (uneori chiar mai multe).

Francmasoneria desemnează în același timp o disciplină spirituală, precum Alchimia, și instituția tradițională care reunește practicanții acestei discipline, în loji sau confederații de loji, numite Mari loji.

Emblema actuală a Marii Loji Naționale din România, cu inscripția „învinge sau mori“ în latină.

În România francmasoneria este organizată în mai multe obediențe, cea mai veche fiind Marea Lojă Națională Unită din România care intre timp a fuzionat cu Marea Lojă Națională Română „1880”, apoi Marea Lojă Națională din România, Marele Orient de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România, Marea Lojă Regulară a României, Marea Lojă Națională a României și Marele Orient al României, minoritar, precum și alte câteva obediențe mai mici, între care unele deschise și femeilor (de exemplu Dreptul Uman din România). Toate aceste obediențe se recunosc reciproc.

Cea mai mare lojă din România este Marea Lojă Națională din România, recunoscută internațional de alte Mari Loji regulare.

Despre Medias stiam doar ca ca e un mic orasel de tranzit, undeva in centrul tarii. Odata ce ai oprit masina si incepi a te plimba pe jos, surpriza e totala. Vei descoperi, inghitindu-ti cuvintele, ce e in fapt Mediasul. De unde-i vine numele de Cetatea Luminii. Daca ai si norocul de a fi insotit de cel mai bun ghid din oras, asa cum am am avut noi, experienta e uluitoare. Iar cand pomenesc de cel mai bun ghid, ma refer la o fata de clasa a 5a care-ti povesteste despre cladiri, turnuri si simboluri intr-o maniera sublima, plina de inocenta si de pasiune. Si atunci descoperi, inca o data, cat de important e sa tii viu copilul din tine. Si doar pentru bucuria de a descoperi istoria dincolo de realitatea imediata.

Absolut tot centrul vechi e plin de simboluri, cladirile par a te privi din toate unghiurile posibile iar tacerea e atat de apasatoare incat iti pare ca fiecare bucata de zid are a-ti spune o poveste insa asteapta sa te cunoasca, intai. Si cum se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte, iata cateva mii:

Această prezentare necesită JavaScript.

Cetatea adaposteste bolti ceresti cu zodii si muze, sfere armilare si lei solari, triunghiuri criptice din mijlocul carora te urmaresc ochi iradiind solar ori ornamente arhitecturale cu vegetatie. Cavalerii Mediasului, in semn de mare cinste, au venerat bogatia izvorata din vii drept pentru care au cerut breslei aurarilor slefuirea a trei generosi struguri de aur pe care i-au pastrat cu strasnicie in adancurile burgului. In unele fotografii se va observa o mana ce pare a strajui acest tezaur peste timp. Mirajul Turnului Trompetilor, Taina Vrajitoarelor, Stralucirea Gemenilor ori Mitul Torcatoarei sint doar alte motive pentru care Mediasul sa se lase a fi descoperit.

Reclame

Written by Teiucul

Martie 30, 2011 la 23:11

Publicat în Hobby

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: