Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Orasul de odinioara

leave a comment »

Sa spunem doar ca am avut chef de un altfel de duminica. Turist prin Bucuresti, dupa cum bine spuneau doi ca unul. Si pentru ca multi pixeli au fost consumati pentru descrierea celor de mai jos, am sa incerc sa fiu cat mai succint cu putinta. Mai precis – MERITA VIZITATE! Si vazute cu alti ochi, altii decat cei inchisi in alergatura zilnica.

Muzeul de Artă Veche Apuseană- MINOVICI

Langa Gara Baneasa se afla doua muzee: al Costumelor Populare, in casa cu clopotei, si un altul de arta medievala, imediat dupa vila de la Sosea. Primul muzeu este inchis, din pacate, de foarte multi ani, si se afla intr-un aprent proces de renovare.

In spatele sau este o livada cu pomi fructiferi si, ocazional, aici au loc evenimente culturale. Anul trecut, bucurestenii au putut participa in livada Minovici la o serbare campaneasca cu… sanziene.

Langa casa construita in stil neoromanesc, se afla o vila in stil Tudor. Casa este de multi ani muzeu de arta medievala, cuprinzand arme si carti foarte vechi, tapiserii si broderii valoroase s.a. In spatele ei, pana la livada de care pomeneam in paragraful precedent, se afla o gradina micuta cu banci, alei cu pietris, flori si un havuz cu pesti. Pana in urma cu cativa ani mai exista o curte de promenada, amenajata pe un teren vecin. In prezent, pe acest teren se inalta un bloc care inghite prin proportii vila in stil Tudor.

Pe scurt, Casa cu Clopotei se afla in patrimoniul PMB, in timp ce Muzeul de Arta Medievala este administrat de Academia Romana. Intrarea este libera in muzeu, insa se poate vizita doar de joi pana duminica, intre orele 10 – 17.

MUZEUL TARANULUI ROMAN

Pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de Regele Carol I, Mihail Vlădescu, inspiratul ministrul al cultelor din acea vreme, îl numeşte pe Al. Tzigara-Samurcaş director al Muzeului de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială, care a funcţionat pe locul fostei monetării a statului până în 1912, când se pune piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea “neo-românească” a Muzeului de la Şosea – cum îl vor alinta multă vreme bucureştenii. [de aici]

Astazi a fost doar o bucatica din realitatea cotidiana, un targ traditional – zice-se, plin de surogate si de preturi lipsite de cuviinta

PALATUL CANTACUZINO

Sau MUZEUL NAŢIONAL „GEORGE ENESCU” – se află în Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti. Somptuoasa intrare, umbrită de imensa copertină în cel mai autentic stil Art Nouveau, anunţă că aici luxul şi rafinamentul de epocă s-au întâlnit pentru a ridica pe Podul Mogoşoaiei de ieri, astăzi Calea Victoriei, la numărul 141, unul dintre cele mai strălucite şi impunătoare palate bucureştene.

Construit între anii 1901-1903 de către Gheorghe Grigore Cantacuzino, denumit Nababul (fost primar al Capitalei, prim ministru, şef al Partidului Conservator), palatul s-a realizat după proiectele remarcabilului arhitect Ioan D. Berindei. Pentru decorarea clădirii, acesta şi-a asigurat colaborarea unor renumiţi artişti ai vremii – G. D. Mirea, Nicolae Vermont şi Costin Petrescu pentru picturile murale, arhitectul Emil Wilhelm Becker pentru sculpturi şi ornamentaţia sculpturală, Casa Krieger din Paris pentru decoraţia interioară (tapiserii, candelabre, lămpi, vitralii etc.).

După moartea Nababului, în 1913, palatul a trecut în posesia fiului său Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria (Maruca, născută Rosetti-Tescanu), care după decesul prematur al soţului, se va recăsători în 1937 cu George Enescu. Cuplul Enescu a locuit, între 1945-1946, în casa din spatele palatului, destinată iniţial administraţiei clădirii.

După moartea lui George Enescu în 1955, soţia sa a lăsat prin testament palatul şi clădirile anexe muzeului dedicat memoriei compozitorului. Din anul 1956, aici funcţionează MUZEUL NAŢIONAL „GEORGE ENESCU” şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. [de aici]

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

Written by Teiucul

Februarie 20, 2011 la 23:46

Publicat în Hobby

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: