Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Legendele Olimpului. In sticla

with 6 comments

Daca as lua o lama fina iar venele mi le-as taia in loc sa le las lungi, ar curge din ele baricuri, gastronomie, tanini, zahar, aciditate, terroir’e, antocieni, extract solid, buchet, aroma ori pahare. Apropos, daca vreunul din cuvintele de mai sus v-a facut pohta, stiu un om strasnic ce vi le poate explica pe-ndelete. Il gasiti in dreapta paginii, isi spune Alfred. Revenind insa la sticlele noastre, cele de mai sus reprezinta doar o scuza patetica pentru absenta-mi indelungata de p’aci.

Ce-i drept, am fost cam ocupat cu doi tineri – zise batranul. Mda… asa e! De Theia & Kronos e vorba. Mai jos is tare mandru sa va prezint cerfetecatele de nastere:

THEIA CHARDONNAY 2009

Descriere generală:

Vinul a fost produs intr-o editie limitata de 5.000 sticle, dintr-o  exceptionala recolta de struguri proveniti din viile noastre din Sebes Alba si este vinificat intr-un stil stil modern. Strugurii au fost recoltati la maturitate deplina, la sfarsitul lunii septembrie. Dupa o macerare peliculara de 5 ore, la temperatura de 12°C, mustul ravac a fost decantat gravitational, apoi fermentat la temperatura de 16 °C, dupa administrarea drojdiilor selectionate, timp de 25 zile. Pentru a duce un echilibru deosebit intre aromele primare ale soiului si aromele cu caracter condimentat ce se extrag din stejar, fermentatia alcoolica a fost facuta in vase mici din stejar frantuzesc si american. Finetea si onctozitatea vinului provin de la fermentatia malolactica.

Soi de struguri:  Chardonnay

Regiune: DOC-CMD Sebeş-Apold

Alcool: 13.5%

Note de degustare:

Vinul are o culoare galben pai. Aromele intense de caise bine coapte, pepene si grapefruit se completeaza cu cele dulci de miere iar fermentarea si maturarea in baric din stejar adauga note fine de vanilie si picante de nucsoara.

Asocieri culinare:  Se poate asocia cu peste sau pui, legume la gratar sau preparate din fructe de mare.

Temperatura de servire : 8 -10°C

KRONOS PINOT NOIR 2009

Descriere generală:  Editie limitata 6.600 sticle

Recoltarea strugurilor a fost facuta manual, dimineata foarte devreme, pentru a evita caldurile din timpul zilei. Dupa desciorchinare si zdrobire, mustiala a fost dirijta in cisterne verticale din inox cu temperatura controlata.

Macerarea la rece, la o temperatura de 4°C timp de 3 zile, apoi administrare drojdiilor selectionate si pornirea lenta in fermentie, coroborata cu fermantatia alcoolica la temperature de 25°C, au condus la obtinerea unui vin cu arome varietale deosebite si de lunga durata. Vinul a fost apoi maturat in baricuri din stejar frantuzesc timp de 14 luni.

Soi de struguri: Pinot Noir

Regiune: Dealu Mare

Alcool: 13.5%

Note de degustare:

Un vin remarcabil, catifelat, de un rubiniu stralucitor, in care aromele intense de prune si cirese coapte se impletesc cu cele de mirodenii si ierburi uscate. Maturarea lenta a vinului in baricuri din stejar frantuzesc completeaza buchetul de arome cu note discrete de vanilie si scortisoara. Vinul prezinta tanini fini si un sfarsit lung. 

Asocieri culinare: Se serveste impreuna cu  peşte la grătar, miel, curcan sau preparate din raţă.

Temperatura de servire: 16-18°C 

Fiind un om in etate, recunosc de buna seama si de la bun inceput ca-mi laud puii. Evident ca pot fi suspectat de subiectivism, imi pare natural cumva. Ce e insa dincolo de toate acestea, deloc ascuns si gata sa incerce e consumatorul. Adicatelea cetetorul! Adicatelea voi! Asa ca eu mai adaug doar ca am avut bucuria ca in saptamanile abia trecute sa am alaturi o sama de oameni ce s-au intalnit cu Theia & Kronos iar serile sa fi fost de tinut minte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

Written by Teiucul

Februarie 16, 2011 la 20:38

Publicat în Hobby

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Frate, daca-i vorba despre macerare peliculara, must ravac, decantat gravitational, onctozitatea (aici cred ca mai trebuia un „u”), fermentatie malolactica sigur ca este ceva de mare clasa. Nu faci dumneavoastra lucruri de mintuiala.
    Daca-i serie asa de limitata sper sa mai gasesc si eu peste vreo 3 luni, ma opresc de la tigari si tot imi iau si eu.
    Tanticooooooo, sterge vitrina ca o sa avem musafiri.

    Asterix

    Februarie 16, 2011 at 21:23

  2. 😆

    Teiucul

    Februarie 16, 2011 at 21:25

  3. si eu as alege THEIA CHARDONNAY 2009 🙂
    in facultate am fost la Jidvei 🙂
    tehnologia vinului e una sofisticata dar foarte interesanta 🙂

    Lilly

    Februarie 16, 2011 at 21:38

  4. Lilly, asta s-a tinut de scoala si uite ce lucruri frumoase face, dar el in facultate se ducea la cursuri.

    Asterix

    Februarie 16, 2011 at 21:44

  5. Ma duceam pe dreaq… mai degraba la cursuri de poker. Lilly, nu ti-a placut la Jidvei? Stiu ca au super treburi pe la ei prin curte

    Teiucul

    Februarie 16, 2011 at 21:49

  6. @ Asterix – a fost o vizita de lucru sa zic asa, am fost la Jidvei sa vedem exact utilajele si tehnologia vinului, o facultate faina nu doar cursuri 🙂
    @ Teiucul- ba da mi-a placut, mai ales ca am fost si in sala de degustari, cred ca partea asta a fost cea mai interesanta

    Lilly

    Februarie 18, 2011 at 11:18


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: