Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Delta Neajlovului

with one comment

Sau a doua delta a tarii. Sau, locul in care Neajlovul se varsa in Arges. Sau, o frumusete rara aflata la o aruncatura de bat de marele oras. Deoarece cuvintele se golesc de sens in comparatie cu splendoarea de acolo, am sa ma rezum la a fi cat mai tehnic in cele ce urmeaza. Asadar:

Balta Comana a treia zona umeda a Romaniei dupa Balta Mica a Brailei si Delta Dunarii si a doua ca biodiversitate dupa Delta Dunarii, gazduieste 141 specii de pasari si 13 specii de pesti, din care doua – tiganusul si cleanul de Comana se gasesc doar in acest areal natural.

Manastirea Comana ridicata in timpul lui Radu Serban (1588) si refacuta de Serban Cantacuzino (1700) este construita pe ruinele unei manastiri ctitorita de legendarul Vlad Tepes (1461).

Rezervatii stiintifice:

 • Ghimpe (Ruscus aculeatus) planta mediteraneana
 • Bujor romanesc (Paeonia peregrina) endemit – aflata la limita nordica a arealului natural de raspandire, este specia protejata in rezervatia stiintifica a Academiei Romane

In Parcul Natural Comana au fost deja identificate :

 • Pasari: 141 specii, din care 71 protejate international, prevazute in anexele Conventiei de la Berna, iar 15 in Directiva Pasari a Consiliului Europei, nr.79/409
 • Pesti : 13 specii identificate prin studii (date mai recente identifica insa 19 specii), dintre care 5 specii sint protejate de legislatia nationala (cleanul-Leuciscus Boristenicus – apare pe lista rosie a speciilor de vertebrate din Romania si este present cu o subspecie endemica; tiganusul – Umbra krameri; tiparul-Misgurnus fossilis – doua specii de guvizi)
 • Mamifere: 31 de specii,  din care 5 protejate prin Conventia de la Berna (vidra si pisica salbatica protejate prin Legea 103 / 1996)
 • Reptile : 8 specii , din care 2 protejate prin Conventia  de la Berna (sarpele de apa – Natrix tessellata, o sopirla = napirca, sarpele de sticla – Anguis fragillis)
 • Amfibieni: 8 specii identificate, din care 5 strict protejate (Conv. De la Berna)
 • Asociatii vegetale: peste 20 (citat din Nedelcu , 1967)
 • Plante : – peste 200 de specii si subspecii in rezervatiile de bujor, ghimpe si margaritar, din care 70 pe cale de disparitie si 2 strict protejate de legislatia romaneasca (ghimpele si bujorul)
 • Peste 1250 specii de plante pe teritoriul actual al parcului (citat  din Tornavschi si colaboratorii , 1974)

Localnicii au barci dreptunghiulare, ce seamana la perfectie cu niste cutii de lemne. Cat despre pescuitul lor, acesta este unicat in lume la aceasta ora. Nu se face la clonc, cu lanseta sau cu plasa. Pestele este prins cu ajutorul unor cotete de trestie.

Una peste alta, ma intreb doar daca or mai fi inca locuri ascunse de privirile si pet-urile marelui public!?!

PS – acest articol citeaza din: Parcul Comana & Stirile ProTv via Ecomagazin.

Reclame

Written by Teiucul

august 9, 2010 la 00:54

Publicat în Hobby

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

 1. Comana va avea peturi, Comana va fi in rind cu celelalte locuri unde se face gratar, in Comana va urla maneaua, Comana a fost pirita de catre madam Nuti.
  http://www.crimetime.ro/eveniment/doua-autobuze-ratb-s-au-ciocnit-mai-multi-oameni-au-fost-raniti.html

  Asterix

  august 9, 2010 at 07:34


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: