Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

SC – Teasing

with 21 comments

Societatea civilă este reprezentată de instituţiile şi organizaţiile sociale şi civice care constituie temelia unei democraţii funcţionale. Organizaţiile societăţii civile se implică în luarea decizilor privind dezvoltarea socială sau a deciziilor de interes public. „Societatea civilă este o noţiune care descrie forme asociative de tip apolitic şi care nu sunt părţi ale unei instituţii fundamentale a statului sau ale sectorului de afaceri. Astfel, organizaţiile neguvenamentale – asociaţii sau fundaţii, sindicatele, uniunile patronale sunt actori ai societăţii civile, care intervin pe lânga factorii de decizie, pe lânga instituţiile statului de drept pentru a le influenţa, în sensul apărării drepturilor şi intereselor grupurilor de cetăţeni pe care îi reprezintă” (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile: http://www.fdsc.ro).

Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi oameni înţelegând prin „societate civilă” organizaţiile nonguvernamentale. Şcoala londoneză de economie, Centrul pentru Societatea Civilă, utilizează ca definiţie de lucru: „Societatea civilă se referă la un set de instituţii, organizaţii şi conduite situate între stat, afaceri şi familie. Aceasta include organizaţii non-profit, organizaţii filantropice, mişcări sociale şi politice, alte forme de participare socială şi civică”.

Exemple de instituţii ale societăţii civile:

  • organizaţii nonguvernamentale (ong-uri);
  • organizaţii comunitare (community-based organizations);
  • asociaţii profesionale;
  • organizaţii politice;
  • cluburi civice;
  • sindicate;
  • organizaţii filantropice;
  • cluburi sociale şi sportive;
  • instituţii culturale;
  • organizaţii religioase;
  • mişcări ecologiste;
  • media;
  • etc.

Societatea civilă descrie un întreg sistem de structuri, care permit cetăţenilor noi roluri şi relaţii sociale, prin diferite modalităţi de participare la viaţa publică.

Societatea modernă se structurează prin trei componente:

  • componenta economică
  • componenta politică (instituţiile fundamentale ale statului)
  • componenta societăţii civile, scetorul non-profit, care legitimează sau amendează celelate două componente.

Dincolo de aspectul instituţional, societatea civilă este formată din cetăţeni, care, asociaţi sub diferite forme, participă la viaţa publică, influenţează politicile, apără şi promovează interesele populaţiei. Sergiu Tamas, in „Dicţionar politic. Instituţiile democraţiei şi cultura civică” (Editura Academiei Române, 1993), afirma că „formarea societăţii civile este rezultatul unei mişcări spontane şi creatoare a cetăţenilor care instituie în mod benevol diverse forme de asociere politică, economică, culturală. În cadrul societăţii civile, cetăţenii intră într-o ţesătură de raporturi sociale, participând benevol la activitatea unei multiplicităţi de asociaţii, organizaţii, cluburi, în vederea promovării unei diversităţi de obiective şi interese.

Organizaţiile societăţii civile sunt, într-un anumit sens, autonome, în raport cu statul, reprezentând o multitudine de centre de putere, un sistem al puterilor non-statale”.

sursa: http://www.fndc.ro/

Written by Teiucul

iunie 16, 2009 la 15:35

Publicat în Hobby

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Cine te-a obligat sa publici postul asta? Cumva CNA-ul? Noroc ca nu ma strang chilotii. O zi buna!

    dorin

    iunie 16, 2009 at 16:10

  2. Sa traiesti Dorine! Neah, am io un plan 😉

    teiucul

    iunie 16, 2009 at 16:34

  3. Asta-i din invatamintul politic?
    Teorie…

    Asterix

    iunie 16, 2009 at 16:35

  4. Mda…

    teiucul

    iunie 16, 2009 at 16:42

  5. Un plan, un plan, da’ sa-l stim si noi. Ca poate trebuia sa radem si nu ne-am prins de poanta. In caz ca lucrurile sunt mai serioase decat ma duce pe mine capul acum, imi cer scuze pt. luarea in deradere.

    dorin

    iunie 16, 2009 at 16:53

  6. Bine, nu-i teorie. Arata-mi si mie una practica (organizatie), dar serioasa. Miine dimineata sint acolo.

    Asterix

    iunie 16, 2009 at 17:00

  7. Ziceau batranii chinezi ca rabdarea se numara printre cele mai mari virtuti 😉 Daca nu ma inseala memoria, zilele astea se comemoreaza victimele mineriadei… Si moartea societatii civile…

    teiucul

    iunie 16, 2009 at 17:11

  8. Dorine, nu-ti face griji! N-ai de ce sa-ti ceri scuze!

    teiucul

    iunie 16, 2009 at 17:12

  9. Buna seara si-aici! Va pupa nasa. 🙂

    Anestisia

    iunie 16, 2009 at 20:07

  10. Acest post dovedeste ca Teiucul este (si) un om serios.

    Trista rau faza cu minerii. Pe de alta parte, nici nu aveam in ce alta parte sa ne indreptam la vremea aia ( ca si acum ). Dupa 50 de ani de indoctrinare si comunism eram mare majoritate ca niste cirtite iesite din pamint la lumina: am ales ce-am nimerit. Cei care nu fusesera contaminati pe deplin erau atit de putini incit n-avea cum sa apara o masa critica necesara unei schimbari. Oamenii aleg pe principiul oglinzii: pe-aia care seamana cit de cit cu ei, ca principii/idealuri/aparente. Citi la vremea aia se regaseau intr-un gentleman ca Ratiu?

    Miorlaupufos

    iunie 16, 2009 at 20:13

  11. Cati la vremea asta s-ar regasi intr-un gentleman ca Ratiu ?

    KingSnake

    iunie 16, 2009 at 21:01

  12. Sara buna!

    Nasaaaaaaaaaaaaaaaaa, ma bucur enorm sa te revad! Sa stapanesti sanatoasa noua casuta si sa „te razi” mult si des de-acu’ incolo 🙂

    Miorlau & Serpent – Din pacate, is din ce in ce mai putini cei care s-ar regasi azi intr-un gentleman ca Ratiu. Mult mai putini decat atunci, in orice caz. Dara atat vreme cat mai exista macar unul singur, io spun ca merita sa crezi intr-un ideal

    teiucul

    iunie 16, 2009 at 22:07

  13. Da Teiucule, ai dreptate.Au trecut 19 ani.Mai mult de un majorat…
    Crunte clipe, eram doar un pusti, dar si acum am trec fiori cind ma gindesc.Bine faci ca nu ne lasi sa uitam.
    Daca n-ati citit inca, eu va invit sa cititi aici.Nu e timp pierdut de pomana.
    http://mihaibendeac.wordpress.com/2009/06/15/scrisoare-catre-golani/

    Eu

    iunie 16, 2009 at 22:20

  14. Eule, a trecut mult de atunci. Dar sincer, nu asta ma macina. Putea sa fie si ieri. De altceva ma tem: sa nu cad in capcana de a-mi plange singur pe umarul drept. Vreau sa fac ceva. Am fost acolo, stiu ce a patit tata sau unchiul meu. Sau atatia altii.

    E posibil sa fiu luat drept nebun, insa m-as incadra perfect in peisaj. Macar sa fiu unul frumos 😉

    LE – corect este: „sa nu MAI cad in capcana….”

    teiucul

    iunie 16, 2009 at 22:30

  15. De ce nebun? Sa faci ceva e starea de normalitate.Nebuni suntem noi, cei care nu facem nimic, dintr-un motiv sau altul, si ne plingem singuri pe umarul drept.

    Eu

    iunie 16, 2009 at 22:40

  16. Sburlea : eu eram in armata acu’ 19 ani ,si nu va pot descrie toata nebunia pe care le-am trait eu atunci
    Sperante,vise despre o viata mai buna (in romania)
    Toate au ramas la stadiul de sperante si vise
    Ziceau batranii chinezi ca rabdarea se numara printre cele mai mari virtuti „(VIRTÚTE, virtuţi, s.f. 1. Însuşire morală pozitivă a omului; însuşire de caracter care urmăreşte în mod constant idealul etic, binele; integritate morală. ♦ Înclinaţie statornică specială către un anumit fel de îndeletniciri sau acţiuni frumoase. )
    Rabdare ?! hmm
    19 ani ?!
    pai chinezul ala e mic copil 🙂

    greg

    iunie 17, 2009 at 00:35

  17. Greg, stii care-i treaba? Ca-s de acord cu tine, nu am nici macar un argument sa te contrazic. Dar is indeajuns de nebun sa cred ca generatia din care facem parte, alaturi de cei mai mici decat noi si cu o mica parte din cei mai mari, poate schimba radical lucrurile.

    Pentru ca mai cred ca in momentul de fata, sintem intr-o situatia politico – socialo – economica extrem de asemanatoare cu aia premergatoare mineriadelor. E jaf la drumul mare ce se petrece. E inadmisibil modul in care oamenii is tratati ca niste vite tinute in tarc, bune doar pentru manipulare si pentru plata impozitelor. Parerea mea!

    teiucul

    iunie 17, 2009 at 00:43

  18. mai sper si eu ,ca pana la urma, cei din generatia care facem parte sa luam o initiativa
    cand am plecat ,credeam ca situatia se va inbunatati in o oarecare masura ,dar am reallizat acum ca e mai rau decat acum 4 ani

    greg

    iunie 17, 2009 at 01:10

  19. Daca vrei sa candidezi, io te votez. 🙂

    dorin

    iunie 17, 2009 at 02:35

  20. @Sburlea: A zis Dono sa-ti transmitem ca nu mai esti demult un musafir de-al casei lui. Si nu pentru ca te-ar fi dat afara din casa, ci pentru ca te-ai instalat cu totul (cu arme si munitii) la el in casa. Si ca observatiile tale erau pertinente, si ca nu s-a certat cu tine. Poti sa deschizi un ochi si sa te uiti, sa te convingi ca asa a zis. 🙂

    dorin

    iunie 17, 2009 at 09:29

  21. Doream sa citesc un astfel de post!Oare reinvie speranta?
    Subscriu ultimului tau comentariu,Dan!!

    lori

    iunie 17, 2009 at 10:39


Lasă un comentariu