Insemnari Irelevante

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici!

Fumuri

with 7 comments

Cele ce urmeaza, pot fi folosit atat de fumatorii ocazionali de trabucuri, cat si de „heavy smokers”, cum ar zice o vorba pliznoteasca. Doua sint motivele pentru care m-am gandit sa mai nasc o categorie, numita hobby. Pe de-o parte, imi place sa astern pe monitor lucrurile care-s parte din mine. Pe de alta, m-am plictisit sa vad tot soiul de personaje care fac gesturi pe care nu le inteleg. Cum ar fi, sa suga dintr-un trabuc inmuiat in coniac. Apelez la verbul a suge pentru ca am facut o criza de ras, observand „un domn bine” care nu cunostea verbul a taia. Un trabuc, la capat! Pentru ca a savura asa ceva presupune un intreg ritual, voila: 

Trabucuri – scurtă istorie 

  • Originea în America Centrală. Aduse în Europa de Cristofor Columb. Tutunul cultivat de colonişti de la 1530
  • Începând cu anii 1700 – preferată de cei bogaţi / care vizitau Lumea Nouă
  • Metodele actuale de producere manuală a trabucurilor dezvoltate în jur de 1800. Prima marcă – 1810
  • 1959 – Naţionalizarea industriei cubaneze şi embargoul american – exod în ţările învecinate
  • Cultura trabucului păstrată – fumători mai experimentaţi şi mai exigenţi

Trabucuri: Cuba vs. Republica Dominicană

Cuba: legături istorice, tradiţie

După revoluţia cubaneză, expertiza transferată în tările învecinate

Cuba / Republica Dominicană:  

  • Invecinate geografic
  • Tutun: din afara Cubei
  • Calitate: standardele cubaneze nu au mai fost pastrate în ultimii ani

Deschidere crescută pentru trabucuri de origine non-cubaneză (R. Dominicană, Nicaragua)

Inspectare, Tăiere, Aprindere 

Înainte de a aprinde:

Priviţi şi atingeţi – fin, ferm

Înveliş neted şi cu culoare uniformă

  • Fără găuri sau pete albe
  • Fără înveliş crăpat sau deteriorat – stocare improprie, uscat, tutun inferior

Tăiere:

  • Curată şi egală
  • Ghilotină, foarfeca de trabuc
  • Deasupra liniei unde capacul întâlneşte învelişul – 2.5-3mm de la vârf (nu tăiati tot capacul – se poate exfolia învelişul)

Aprindere:

  • Preferabil chibrituri
  • Rotiţi capătul deasupra flăcării câteva secunde la unghi de 45°
  • Fără contact direct cu flacăra – va arde capătul, cauzând arome neplăcute
  • Cu trabucul în gură, continuaţi să îl rotiţi deasupra vârfului flăcării, pufăind încet până când trabucul este aprins uniform.

Fumatul

Un trabuc de calitate … 

  • Gura de fum, arderea si fermitatea – indicatori cheie. Arată cât de bine este construit acesta
  • Dacă un trabuc nu este umplut suficient, va arde prea repede cu fum fierbinte, acoperind aromele subtile
  • Dacă este prea plin, va fi dificil de tras din el – prea puţin fum şi prea puţin gust şi aromă
  • Ardere uniformă (dacă a fost aprins corespunzător)
  • Scrum compact şi uniform

Păstrarea trabucurilor

Pentru a evita deteriorarea, trabucurile se pastreaza în Umidificatoare:

  • Recreează climatul în care au fost cultivate şi produse
  • Cutii ermetice căptuşite cu lemn de cedru
  • 20°C temperatură, 70% umiditate 
Anunțuri

Written by Teiucul

Mai 1, 2009 la 23:09

Publicat în Hobby

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna dimineata!
    Pentru afoni, ca mine, nu recomanzi si-un producator?

    Sa-ti spun aici ca aseara am vizitat un pod si-am gasit un sifon pentru hobby-ul unei stimate doamne sau sa-i spun direct dansei?

    Asterix

    Mai 2, 2009 at 08:51

  2. Buna seara!
    @Asterix,ca sotie a unui pasionat de trabucuri,m-as incumeta sa-ti recomand Romeo Y Julieta,Montecristo sau Davidoff…Personal,am apreciat Davidoff.

    Monique

    Mai 2, 2009 at 22:38

  3. Sar’mana, Monique!
    De la primul cred ca as prefera-o doar pe Julieta 🙂

    Asterix

    Mai 2, 2009 at 22:56

  4. Parca il vad pe seful meu..el e un fumator inrait de trabuce :p si mai are si o alura asa de cubanez ( bine mai mult de traficant cubanez 😆 )
    Neataaaa!!!

    Marmotica

    Mai 4, 2009 at 12:42

  5. Nenea, domnu Teiucul, v-ati apucat de table? Va aduc seminte?

    Asterix

    Mai 4, 2009 at 14:28

  6. Hai bre,ce dreaq,unde ai disparut?Ne-ai lasat asa in negura cu ceatza… 😛

    Monique

    Mai 4, 2009 at 19:51

  7. interesant post,multu pt informatii 🙂

    aA

    Mai 5, 2009 at 10:50


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: